Moda Tasarım Teknolojisi

18.12.2012 5357

MODA TASARIM TEKNOLOJİSİ

 

Tanımı: Moda Tasarım Teknolojisi Alanı altında yer alan dalların yeterliklerini kazandırmaya yönelik eğitim ve öğretim verilen alandır.

 

Amacı: Moda Tasarım Teknolojisi Alanı altında yer alan dallarda, sektörün ihtiyaçları, bilimsel ve teknolojik gelişmeler doğrultusunda gerekli olan mesleki yeterlikleri kazanmış nitelikli meslek elemanlarını yetiştirmektir.

Alanda yer alan tüm dallara yönelik ortak yeterlikleri kazandıran dersler ağırlıklı olarak 10 ve 11. sınıfta verilmektedir. 12. sınıfta diplomaya götüren dala ait yeterlikleri içeren dersler yer almaktadır.

Bu bölümde okuyan öğrencilerimize; giysinin üretilme aşamasındaki, giysinin tasarlanması, kumaş, renk, tasarım, model geliştirme çalışmaları, giysi kalıp elde etme teknikleri, kalıpların bedenlere göre büyültülüp küçültülmesi (serileme), gerek elde,  gerekse bilgisayarlı kalıp tasarımları dersleriyle eğitimleri teorik olarak verilmektedir.

Öğrencilerimizin almış olduğu teorik eğitimler doğrultusunda atölyelerimizde giysi üretim teknikleri uygulamalı olarak gösterilmekte, öğrencilerimizin tekstil sektöründe kullanılan araç gereç, makine ve diğer donanımları tanıma ve kullanma olanakları sağlanmaktadır.

 

Okulumuzda eğitim verilen dallar;

1.KADIN GİYİM MODELİSTLİĞİ

2. KADIN TERZİLİĞİ

3. ÇOCUK GİYİM MODELİSTLİĞİ dallarıdır.

Öğrencilerimiz dört yıllık eğitimlerinin son sınıfında işletmelerde staj eğitimi yaparak sektör içinde de çalışma şartlarını ve yöntemlerini yerinde öğrenebilmektedirler. Moda Tasarım Teknolojisi bölümünden mezun olan öğrenciler; yürürlükte olan yönetmelikler doğrultusunda bölümleriyle ilgili bir yüksek okula sınavsız geçiş hakkına sahiptir.

 

İSTİHDAM ALANLARI

Üniversite sınavlarında kendi bölümüyle ilgili alanlarda ek puan alarak bir üst eğitime devam edebilirler, okuldaki staj eğitimi sonunda staj gördüğü işletmenin talepleri doğrultusunda işletmede veya diğer tekstil birimlerinde çalışabilmekte, kendi işyerlerini  (Atölyeler, Hazır giyim işletmeleri, Modaevi-butik ) açabilmektedirler.

Çalışma Ortamı ve Koşulları; Çalışmalarını kapalı mekânlarda yürütürler. Bu mesleği yapan bir kişi görevlerini yürütürken diğer çalışanlarla uyum içinde çalışmak durumundadır. İş, elde yahut makinelerle çalışmayı gerektirmektedir. İşyerleri gürültülü ve sıcaktır. Çalışma ortamının kısmen tozlu olmasından dolayı astım ve alerji problemleri olan kimselerin çalışırken gerekli önlemleri almaları gerekmektedir.

 

EĞİTİM VE KARİYER İMKÂNLARI

Lise öğrenimlerini başarı ile tamamlayan öğrenciler meslek yüksek okullarının; Tekstil, Deri Hazır giyim,  Kostüm tasarımı bölümlerine sınavsız geçiş yapabilirler.

Ön lisans programlarını başarı ile bitirenler açılan Dikey Geçiş Sınavı´nda başarılı olurlarsa;  Giyim endüstri öğretmenliği, Giyim öğretmenliği, Hazır giyim öğretmenliği, Moda tasarım, Moda tasarım öğretmenliği lisans programlarına geçebilirler.

Üniversite giriş sınavında başarılı oldukları takdirde; Giyim endüstrisi öğretmenliği, Giyim öğretmenliği, Hazır giyim öğretmenliği, Moda Tasarımı öğretmenliği lisans programlarına devam edebilirler.