Tekstil Teknolojisi

18.12.2012 3481

TEKSTİL TEKNOLOJİSİ

Alanın Mevcut Durumu Ve Geleceği

Son dönemlerde, temel bilimler ile elektronik ve bilgisayar mühendislikleri başta olmak üzere çeşitli mühendislik dallarındaki gelişmelerin, tekstil sanayisine uygulanması sonucunda, gelişmiş ülkelerde tekstil sanayisinin yapısı, emek-yoğun sanayi durumundan, tamamen sermaye ve makine-yoğun sanayi durumuna dönüşmüştür. Söz konusu dönüşümde, makineleşme yolundaki gelişmelerin yanı sıra insan yapısı liflerin (yapay ve sentetik) icadının etkisi büyük olmuştur. Doğal lifler yerine kullanılabilen insan yapısı lifler makinelerin ve yöntemlerin kullanımına olanak tanıdığından, teknolojinin gelişmesini zorlamışlardır. Sonuç olarak, ücret düzeyi düşük ülkelerin, sanayileşmiş ülkelerin tekstil sanayi üzerindeki baskısı, teknolojik düzeyde sağlanan gelişmeler (otomatik iplik üretimi, mekiksiz dokuma tezgahları, gelişmiş örgü makineler, bilgisayarla desteklenen tasarım vb.) karşısında artık azalmıştır. Teknolojinin ilerlemesi ile üretim, makine ve iş gücü veriminin yükseltilmesi sağlanmıştır. Tekstil alanı yüksek ihracat performans ve potansiyeli ile ülkenin dünyaya açılan penceresidir. Tekstil Türkiye nin toplam ihracatının % 38 ini oluşturmaktadır. Ülkemizde özellikle İstanbul, Denizli, Kahramanmaraş, Gaziantep, Adana, Kayseri, Tekirdağ, Çorlu gibi il ve ilçelerimizde tekstil sektörü yoğunlaşmıştır. Tekstil sektörü hem ülke ekonomisine katkı sağlamakta hem de istihdam alanı yaratmaktadır. Türk tekstil sektörü, iplikten başlayarak geniş ve güçlü bir üretim yelpazesi ve kapasitesine sahiptir. İğ sayısı itibari ile dünyada altıncı, rotor sayısında dördüncüdür; dokuma ve örgü kapasitesi AB kapasitesinin dörtte biri, terbiye (boya, baskı, apre) kapasitesi AB düzeyindedir. Türk tekstil sektörü teknoloji düzeyi, ekonomik etkinliği ve sosyal etkileşimi itibariyle ülkenin önde gelen sosyo-ekonomik faaliyet alanlarından biridir.

Alanın Altında Yer Alan Meslekler

* İplikçilik
* Endüstriyel Dokumacılık
* Endüstriyel Örmecilik (örme desen programcı/ örme model makineci)
* Tekstil Terbiyeciliği (boyacı, baskıcı, test laborantı, apreci)

Okulumuzda Endüstriyel Dokumacılık dalı bulunmaktadır.

DOKUMACI

Tanımı
Dokumacı, kumaş analizi ve tasarımı yapma, dokuma hazırlık ve dokuma makinelerini kullanarak çeşitli kumaşları üretme, bilgi ve becerisine sahip nitelikli kişidir. Görevleri

* Kumaş analizi ve tasarımı yapmak.
* Atkı ve çözgü ipliğini hazırlamak.
* Çözgü ipliklerini haşıllamak.
* Tahar planı hazırlamak.
* Armür planı hazırlamak.
* Çözgü ipliklerini lamel,gücü ve taraktan geçirmek.
* Dokuma makinesini çalıştırmak.
* Kumaş hatalarını kontrol etmek.
* Makinenin temizlik, basit bakım ve onarımını yapmak.

İŞ BULMA İMKÂNLARI
Tekstil alanında çalışmak isteyenler, özel sektörlerdeki tekstil üretim işletmelerinde, triko, çorap ve örme atölye veya işletmelerinde çalışabilecekleri gibi kendi atölyelerinde de çalışabilirler.
Tekstil alanı mezunu olan bir kişi Türkiye de yaygın olarak çalışma imkânına sahiptir.

EĞİTİM VE KARİYER İMKÂNLARI
Meslek eğitimi, meslek liselerinin tekstil alanı diploma programında verilmektedir. Lise öğrenimlerini bu alanlarda tamamlayan öğrenciler meslek yüksek okullarının;

* Tekstil,
* Halı-kilim,
* Halıcılık bölümlerine sınavsız geçiş yapabilirler
* Üniversite giriş sınavında başarılı oldukları takdirde;
* Tekstil Öğretmenliği,
* Tekstil Dokuma ve Örgü Öğretmenliği,
* Tekstil Terbiye Öğretmenliği
bölümlerinde lisans öğrenimlerine devam edebilirler. Ayrıca ön lisans programlarını başarı ile bitirenler açılan dikey geçiş sınavında başarılı oldukları takdirde;
* Tekstil,
* Tekstil Dokuma ve Örgü Öğretmenliği,
* Tekstil Öğretmenliği,
* Tekstil Mühendisliği,
* Tekstil Tasarım
* Tekstil Terbiye Öğretmenliği
lisans programlarına devam edebilirler.